Is het OZB-maandbedrag straks hoger vanwege de gemeentelijke herindeling?

Datum: 14 maart 2019

De gemeente Groningen heeft onlangs het nieuwe tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) voor huiseigenaren vastgesteld: 0,17 procent van de WOZ-waarde van de woning. Het betekent dat de OZB voor inwoners van de voormalige gemeenten Groningen en Haren licht stijgt. Inwoners van de vroegere gemeente Ten Boer gaan in 2019 wat minder betalen aan gemeentelijke belastingen.

De jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslag met de OZB en de bijbehorende beschikking voor de WOZ (Waardering Onroerende Zaken) valt naar verwachting eind april in de bus. Dat is twee maanden later dan gebruikelijk is. De gemeentelijke herindeling is hiervan de oorzaak.

Maar wat betekent die verlate OZB-aanslag nu voor het aantal betaaltermijnen? Normaal wordt het openstaande bedrag in gelijke delen over het aantal betaaltermijnen verdeeld. Doorgaans zijn dat tien termijnen. Wanneer de OZB-aanslag eind april op de deurmat ligt, resteren er dit jaar nog maar acht maandtermijnen.

Heeft de verlate OZB-aanslag wel of geen gevolgen voor het aantal termijnen waarin betaald moet worden? Nee. Je kunt het bedrag straks gewoon in tien termijnen betalen. Per saldo is 2019 dus wat goedkoper wat betreft de gemeentelijke belastingen waaronder de OZB. De laatste twee termijnen schuiven tenslotte door naar 2020. Je betaalt daardoor ook in januari en februari het termijnbedrag, waardoor 2020 iets duurder wordt. Daarna loopt alles weer zoals voorheen. Je betaalt vanaf maart in tien termijnen de OZB voor 2020.

Natuurlijk wil je niet te veel onroerendezaakbelasting (OZB) betalen. Een juiste WOZ-waarde van je woning is daarom erg belangrijk. Die is tenslotte de basis van de OZB-aanslag.

Hulp nodig bij het vaststellen van de juiste WOZ-waarde? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur