Opkoopbescherming moet starters meer kansen geven

Datum: 02 januari 2022

Het is al jaren een bekend verschijnsel: beleggers die in gewilde wijken huizen opkopen voor de verhuur. Sinds 1 januari hebben gemeenten meer mogelijkheden om opkoopbescherming in te voeren in dergelijke gebieden. Het doel is om starters en middeninkomens meer kans te geven op een betaalbare koopwoning.

Buy-to-let ofwel kopen-om-te-verhuren. Het is een fenomeen waarbij beleggers woningen kopen om ze weer te verhuren. Met als gevolg: hogere woningprijzen en starters en middeninkomens die regelmatig achter te net vissen.

Box-3-beleggers

Wordt het daarmee voor bonafide beleggers onmogelijk om te investeren in zogeheten residentieel vastgoed? Nee. Wel zorgt de opkoopbescherming ervoor dat er striktere regels gelden. Dus ook voor box-3-beleggers en pensioenfondsen.

Uitzonderingen

De ingevoerde opkoopbescherming kent drie uitzonderingen op de regel van zelfbewoning:

- de woning wordt verhuurd aan familie

- is onderdeel van een zakelijk vastgoedobject (winkel, kantoor of bedrijfspand)

- wordt tijdelijk verhuurd

Voor tijdelijke verhuur geldt als voorwaarde dat de eigenaar de woning minimaal één jaar zelf heeft bewoond. Daarnaast kunnen gemeenten zelf extra uitzonderingsgevallen vaststellen die passen zijn bij de problematiek en samenstelling van de buurt.

Suikerzijde

De gemeente Groningen kende al een zelfbewoningsplicht die moet voorkomen dat kersverse huiseigenaren hun woning in de verhuur doen. De plicht is nu uitgebreid van één naar drie tot vijf jaar. Die meerjarige plicht is alleen op te leggen bij nieuwbouwwoningen. Denk daarbij aan woningen in de nieuw te bouwen wijk de Suikerzijde. Voor Meerstad en het Ebbingekwartier gold al een zelfbewoningsplicht.

Meer weten over opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht? Stuur even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur