Woningaanbod in Groningen droogt sneller op dan elders

Datum: 07 mei 2024

In het eerste kwartaal van 2024 verkochten de NVM-makelaars 18 procent minder woningen dan in het kwartaal daarvoor. Een teken dat koopwoningen nu minder in trek zijn? Nee, zeker niet. Het aantal geïnteresseerde kopers en biedingen op woningen neemt juist toe. Door die grote vraag droogt het aanbod versneld op.

In de stad Groningen en omstreken is dat niet anders. Sterker: de schaarste neemt hier nog sneller toe dan elders. In heel Nederland plaatsten NVM-makelaars de afgelopen drie maanden 15 procent minder woningen op Funda dan in het laatste kwartaal van 2023. In de provincie Groningen, minus Delfzijl en omgeving, nam het nieuwe aanbod zelfs met 24 procent af.

Korte verkooptijd

Landelijk werden 18 procent minder woningen verkocht dan in het vorige kwartaal. In Groningen daalde het aantal woningverkopen met maar liefst 28 procent. In het eerste kwartaal werd een te koop staande woning gemiddeld na 34 dagen verkocht. In Groningen was de verkooptijd nog korter: 29 dagen.

Krapte-indicator

Bekijk je de marktcijfers over een heel jaar, dan ziet het plaatje er zo uit. De NVM-makelaars verkochten landelijk 4 procent meer woningen dan in hetzelfde kwartaal van 2023. In Groningen bedroeg de toename op jaarbasis ruim 1 procent. Ook dat heeft alles te maken met krapte. In heel Nederland geeft de krapte-indicator 2,4 aan. In de provincie Groningen, minus de regio Delfzijl, staat het cijfer op 1,9.

Een korte uitleg. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper heeft op de woningmarkt. In Groningen heeft een koper dus gemiddeld keuze uit ongeveer 2 woningen die voldoen aan zijn woonwensen en budget. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator ergens tussen 5 en 10 liggen.

Als koper of verkoper kansen benutten in de huidige woningmarkt? Schreuder Makelaars helpt je graag. Stuur ons even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur